Slipa golvet på egen hand – eller hyra in hjälpen?

Slipa golvet på egen hand – eller hyra in hjälpen?

Göra jobbet själv eller låta hantverkare göra det? Det är en fråga som uppstår vid de flesta renoveringar. Först och främst brukar det handla om en kostnadsfråga. Men även kvalité och garanti kan vara avgörande faktorer.

Trägolv blir finare med åren. Men det handlar då om att ta hand om dem regelbundet. Det kan handla om att laga repor, genomföra golvslipning och behandla. Allt för att skapa en hållbarhet och fin lyster. När det så är det dags för golvslipning – ska man göra det själv eller köpa in tjänsten?

För många är kostnaden en avgörande faktor om man gör jobbet själv eller tar in offerter från hantverkare. Detta i alla fall om arbetet är så pass enkelt att man bör klara av det på egen hand. Frågan blir då vad det kostar att göra golvslipning på egen hand i förhållande till att köpa in tjänsten.

I en prisjämförelse av flera företag som arbetar med golvslipning i Stockholm låg medelpriset på ca 250 kr/kvm för enkel golvslipning. Samtidigt fanns det även tjänster som kostade det dubbla. Men det är då speciella golv och behandlingar. Om man räknar med medelpriset i Stockholm skulle ett vardagsrumsgolv på 15 kvadrat kosta ca 3750 kr. Priserna är då angivna efter att ROT-avdrag har använts.

Detta ska då alltså ställas mot att hyra en slipmaskin som används vid golvslipning. De allra flesta privatpersoner har inte en sådan maskin och måste därmed hyra den. Här finns det flera olika hyresalternativ, både gällande storlek och slipyta samt hur många dagar den ska hyras. I Stockholm finns det även många privatpersoner som hyr ut maskiner via privata uthyrningssidor på nätet. Men man kan räkna med ca 500 kr per dygn. Det är då medräknat både hyra för slipmaskin, mindre slip samt slippapper och skyddspapper.

Man bör räkna med att en golvslipning tar ett par dagar men att man bör kunna klara sig på en helg. Genom att hyra tre dygn skulle alltså arbetet kosta 1500 kr för en helg.

Billigare – men kvalitén då?

Ställs priset på att anlita en hantverkare i Stockholm mot att hyra maskiner är det alltså drygt hälften så billigt att hyra maskinerna. Men priset är inte allt. En sak man absolut bör väga in är kvalitén.

Ska du göra en golvslipning i garaget eller i ett förråd kanske du inte bryr dig så mycket om dess kvalité. Men är det fina vardagsrumsgolvet kanske kvalitéfrågan väger tyngre.