Vad kännetecknar billigaste abonnemang för mobiler?

På Billigasteabonnemang.se listas de mobilabonnemang som för tillfället kan tecknas till lägsta månadskostnad. Genom att se på listan är det tydligt att vissa saker kännetecknar billigaste abonnemang för mobil och surfplattor.

Billigaste abonnemang har…

 • Mycket lite surf
  De tre abonnemang som kommer högst upp på listan ”Billigaste abonnemang” har samtliga enbart 2 GB i surfmängd. Det är ytterst få privatpersoner som klarar sig i vardagen med så lite surf. Detta åtminstone om nyheter, sociala medier eller Spotify används på mobilen. Samtidigt tecknas vissa abonnemang för att användas av barn som primärt använder mobilen hemma. För dem kan mycket väl 2 GB räcka – förutsatt att hemmets Wi-Fi används resterande tid.
 • Operatör som är virtuell
  En virtuell operatör har inget eget mobilnät. De löser detta genom att istället hyra av de större operatörerna. Det finns fyra operatörer med egna nät – Telia, Tele2, Telenor och Tre. Resterande är alltså virtuella och använder någon av de störres nät. Billigaste abonnemang hittas hos de virtuella operatörerna. Inget av de tio billigaste alternativen på listan hos Billigasteabonnemang.se kommer från någon av de största operatörerna. Det lönar sig alltså att jämföra och välja någon av de mindre företagen på marknaden.
 • Kostar ca 100 kr per månad
  Med priser mellan 88 kr per månad och 110 kr per månad är det inte stor skillnad på de åtta billigaste alternativen. Därefter kommer ett stort antal med ett pris på ungefär 150 kr. Men då ingår även mer GB än på de allra billigaste alternativen.
 • Har liten prisskillnad mot mer surfmängd
  En person som bara behöver 2 GB kan alltså betala ca 100 kr per månad. Men bara genom att höja 50 kr per månad ges betydligt mer GB. En höjning med 50 % i pris kan ge en höjning på surf med 200 %.

Beräkna surf – Se upp med extrasurf

Som visas ovan ska en person som söker efter billigast abonnemang välja så låg surfmängd som möjligt. Men det skapar även en viss risk. Skulle surfmängden ta slut finns alltid möjlighet att köpa till 1, 2, 5 eller 10 GB som därmed kan användas som komplement. Dessa inköp är däremot relativt dyra och många operatörer tjänar stora summor på dessa extraköp. Det gäller alltså att beräkna surfmängd och välja abonnemang som passar utifrån det så att extraköp kan undvikas. Annars är risken att billigaste abonnemang blir dyraste…