Skinnjackor – en klassiker

En nästan alltid populär jacka är den som är gjord av skinn. Den kan komma i många olika färger även om de mest kända är de som kommer i svart. Svart eller mockafärg är det som går hem oftast men det beror givetvis på modell och i vilket sammanhang du vill ha din jacka. Skinn är tåligt och många köper en skinnjacka som de sedan ämnar använda i många år framöver. Ett stort antal kända människor har gjort skinnjackan berömd genom åren; James Dean och Marlon Brando är några av legendarerna. Av de mer nutiderna storheterna så syntes Kanye West och Kim Kardashian posera ihop i svarta skinnjackor som det stod ”just married” på strax efter deras bröllop.

Många tänker nog MC och bikers när ordet skinnjacka nämns. Olika motorcykel-klubbar har ofta skinnjackan som någon slags dress code men med tiden har det tappat något av sitt starka konnotationsvärde. Idag är det inte lika laddat som det kanske var för 20 år sedan och skinnjackan är idag inte alls lika tätt förknippad med MC-klubbar som det var tidigare.

Skinnjackor och deras passform

Precis som alla andra plagg du köper så är utsidan och det estetiska väldigt viktigt men man får naturligtvis inte glömma bort passformen. Ska man bära en skinnjacka i Sverige möts man också av väderproblematiken. En skinnjacka ska ju sitta ganska tight och åtstramande men med de svenska väderförhållandena som råder är det dessvärre ofta så att det behövs en tröja under jackan. Lättast är såklart under sommaren då en t-shirt är det enda som används under men om du vill kunna använda din skinnjacka även under vår och höst så bör man ha i åtanke att köpa något som inte sitter alltför tight mot kroppen.

Prislappen för skinnjackor varierar men de billigaste börjar kring 1500 kronor. Precis som inom alla olika klädesmärken varierar priserna och den övre gränsen för vad en skinnjacka kostar finns knappt. Vill man ha något riktigt exklusivt kan man åka till några av de stora modehusen i exempelvis Paris, London eller Milano och där få tag på riktiga dyrgripar som sällan säljs för under 10 000 kronor.