Rökdetektor för din säkerhet

Rökdetektor för din säkerhet

För att du och din familj ska kunna känna er riktigt säkra i er bostad så bör ni installera en rökdetektor. En rökdetektor reagerar på värme och rök och aktiveras alltså i ett tidigt skede, innan elden är ett faktum. Då hinner du ringa brandkåren och vidta andra nödvändiga åtgärder utan att riskera livet. Har du en större villa kan du behöva flera rökdetektorer. Man brukar räkna med cirka en rökdetektor per 60 kvadratmeter. Fundera på var i bostaden du vill sätta upp den. Sitter den till exempel i köket riskerar du att få en mängd falska larm så fort du lagar mat. Därför kan det vara bra att ha en i hallen och en i anslutning till sovrummen.

Smarta rökdetektorer

En alldeles ny produkt på marknaden är de så kallade ”smarta rökdetektorerna”. De har ofta en stilfull design med ett vackert bikupemönster och en massa smarta funktioner. Ibland utgör själva testknappen en del av formspråket så du får en riktigt vacker produkt att sätta upp i ditt hem. Den levereras i en kartong som är estetiskt tilltalande och enkel att öppna och som påminner om en Apple-produkt. Rökdetektorn levereras med en bruksanvisning på svenska.

Batteri eller nätansluten rökdetektor?

Ofta kan du välja om du vill ha en batteridriven eller en nätansluten version. Har du beställt din rökdetektor från utlandet kan det vara svårt att installera varnare som har sladd, särskilt om den är anpassad efter USA eller Storbritannien. Batterierna räcker ofta i fem år så det är inte ofta du behöver ta ner rökdetektorn för att sätta i nya batterier. Förr i tiden kunde man bli väckt mitt i natten för att rökdetektorn behövde nya batterier. Idag kan du testa om din rökdetektor behöver nya batterier så att du slipper bli väckt när du ligger och sover.

Hur installerar man en rökdetektor?

Det första du ska göra är att läsa igenom manualen som följer med. I de flesta fall är rökdetektorer mycket enkla att sätta upp. Har du köpt en smart brandvarnare så ska du först installera en app. Appen visar sedan stegvis hur installationen ska gå till. Oftast medföljer de skruvar du behöver, det brukar vara mellan fyra och sex skruvar som skruvas fast i taket eller på väggen. Sedan kan du trycka på testknappen för att se att rökdetektorn verkligen fungerar. Har du köpt en smart rökdetektor kommer det att vara en röst som ger dig instruktioner.