Är det säkert att beställa skor på webben?

När nätshoppingen började öka i popularitet här i Sverige, var det många som var skeptiskt inställda till säkerheten på nätet. Så är fortfarande fallet och det går inte att avfärda denna skepsis som totalt obefogad. Det finns naturligtvis mindre seriösa skobutiker på nätet, på samma sätt som det finns oseriösa sådana även i den fysiska världen. Faktum är dock att det idag i allmänhet anses vara säkert att handla skor och andra produkter via internet. Så länge du följer vissa grundregler minimerar du risken för att handla från en oseriös butik.

Titta på omdömen

Det första och kanske också det främsta tipset när du handlar skor från nätet, är att handla från kända butiker. Genom att handla från nätbutiker som du tidigare har handlat ifrån eller hålla dig till butiker som du på annat sätt vet kan betraktas som säkra, är risken för att någonting går snett minimal. Om du inte sedan tidigare är bekant med en viss butik, kan du undersöka butikens legitimitet genom att till exempel läsa omdömen om, och recensioner av, butiken.

Du kan hitta dessa på sajter där användarna själva får möjlighet att recensera nätbutiker, men du kan också ta en närmare titt på butikens Facebooksida för att se vad andra kunder skriver om butiken. Om omdömena överlag är positiva, är förmodligen butiken att betrakta som säker. Du kan också höra dig för i din bekantskapskrets för att se om det är någon annan som har handlat i den nätbutik du vill handla från.

Krypterade överföringar av data

Ta gärna en noggrann titt på butikens webbplats och läs igenom vilka villkor som gäller för returer, leveranser och betalning. Om det i adressfältet i din webbläsare finns en låsikon följt av texten https:// (notera s:et så det inte bara står http://), är även det ett tecken på att butiken är seriös. HTTPS innebär nämligen att butiken använder sig av krypterad och säker överföring av känslig information, som exempelvis dina kredit- eller kontokortsuppgifter. Bara för att en butik inte använder sig av krypterade överföringar behöver det inte betyda att butiken inte är seriös, men genom att följa de råd vi här har givit dig har du goda möjligheter att lyckas med dina inköp av skor på nätet.