Nya skinnkläder

Skinnkläder har länge funnits på modet. För vissa räcker det med en skinnjacka eller -byxa som komplement till en outfit, medan en del tycker om att klä sig topp till tå i enbart skinnkläder. För vissa används skinnkläder av praktiska skäl, till exempel som skyddskläder när de kör eller åker motorcykel. Oavsett ens anledning till varför man använder skinnkläder eller letar efter ett nytt skinnplagg att investera i för att komplettera sin garderob, så finns det idag ett stort sortiment av skinnkläder av olika kvalitéer, modeller, färger och prisklasser.

Olika kategorier av skinnkläder

Numera finns de flesta kategorier av kläder tillverkat av skinn: byxor, tröjor, toppar, klänningar och kjolar, shorts, jackor, skor, västar, kavajer och accessoarer. Underkläder och strumpor är det enda som inte är så lätt att få tag i tillverkat av skinn. Det finns även olika typer av läder. Skinn kommer från mindre djur, medan läder är hudar från större djur. Det är behandlingen av lädret som avgör vilken typ av läder det blir, närmre bestämt garvningen, det vill säga processen som behandlar lädret för att göra det slitstarkt och som avgör hur mjukt lädret ska vara. En av de vanligaste typerna av läder som används till skinnkläder är mocka. Mocka är benämningen på djurhudens insida. Till andra lädertyper används hudens utsida, vilken heter narv och täcks av djurets päls. Mocka-sidan av lädret slipas för att få en jämn och slät yta och används nästan enbart till skinnkläder och -skor på grund av att det inte är lika slitstarkt som det läder man använder till exempelvis möbler. Mockans mjuka och följsamma yta gör att det passar mycket bra till skinnkläder.

Skinnkläder och hållbarhet

För att skinnkläder ska hålla som möjligt och behålla sin kvalitet så är det viktigt att underhålla och ta väl hand om dem. De flesta skinnkläder och -skor behöver regelbunden vård för att garantera en lång livslängd. För att lädret ska vara mjukt och följsamt så länge som möjligt och för att undvika eventuella sprickor så ska skinnkläderna smörjas in med olika oljor. Detta blir viktigare ju äldre kläderna blir eftersom att lädret har en tendens att hårdna ju äldre det blir, och då har lättare för att spricka. Sol, värmeväxling och vardagligt slitage tär också på skinnkläder.