Oavsett om du är en glad nybörjare som just har lämnat soffan eller en inbiten löpare som ständigt försöker slå ditt personbästa, är du beroende av att ha ett par bra löparskor på fötterna. Vilka löparskor som är rätt för dig beror till stor del på hur din fot är utformad, hur ditt löpsteg ser ut och vilka underlag du springer på. Det är också viktigt att byta ut dina skor i tid, då slitna löparskor kan orsaka olika typer av skador som håller dig borta från löparspåret.
Hur ofta bör jag byta skor?
Man brukar säga att löparskorna bör bytas ut efter ungefär 120 till 150 mil, vilket kan variera mellan ungefär ett till två år för de flesta motionärer. Detta är dock individuellt och påverkas till stor del av hur pass ofta och långt du springer, samt av de underlag du springer på och din kroppsvikt. Du som springer mycket på asfalt eller är lite tyngre, sliter ofta ut skorna lite fortare. Genom att inte använda dina löparskor för länge minskar du risken att drabbas av överbelastningsskador och andra typer av skador till följd av utslitna skor.
Flera skor minskar skaderisken
I en studie som publicerades för ett par år sedan, där 264 motionärer studerades under 5 månader, framkom att var tredje deltagare ådrog sig minst en löprelaterad skada under denna period. Skaderisken var dock 39 procent lägre hos de personer som skiftade mellan minst två par skor. Förklaringen till detta är att de olika skorna varierar belastningen på benen, istället för att benen hela tiden belastas på samma sätt. Denna skadeförebyggande åtgärd fungerar även om de skor du växlar mellan är av samma typ.
Att växla mellan olika typer av löparskor, till exempel terrängskor och mängdträningsskor, gör inte bara att du minskar risken för förslitningsskador. Det är extra viktigt för dig som springer flera gånger i veckan att byta mellan flera par skor, eftersom din träningsvolym är större. Bytena kan också gör att det känns roligare att springa, vilket håller motivationen uppe. Omväxling förnöjer som bekant och olika typer av skor kan ge ett annat löpsteg och hållning.